dinsdag, juni 25, 2024
AlgemeenPolitiek

Einde van het kapitalisme…

Aan het eind van mijn studie viel de muur (naar het inzien van mijn wijze compagnons is de muur niet weg, doch een paar honderd kilometer verplaatst…) hetwelk tot speculaties over de geschiedenis leidde. Het communisme leek wereldwijd gefaald te hebben en het westerse kapitalisme gewonnen. Francis Fukuyama schreef het boek “Het einde van de geschiedenis en de laatste mens”.

 

Het westers kapitalisme bleek echter niet op zijn lauweren te kunnen gaan rusten. Kort na de vermeende wereldvrede kondigden zich nieuwe gevaren aan… Al snel diende Koeweit ontzet te worden. Daarna bracht ‘11-9’ een nieuwe spanningsbron in de geschiedenis. Naast communisme en kapitalisme bleek het moslim-fundamentalisme een gevaarlijke oprukkende macht.

 

De val van de muur leidde in Europa tot een hechtere samenwerking. Frankrijk zag haar kans schoon om het toestaan van de eenwording van Duitsland te gebruiken als ruilmiddel om de euro te forceren. Begon Europa als grote subsidiegever, gaandeweg ontwikkelde zij zich tot een regel-op-regel-uitbrakend monster, hetwelk de Britten – die vanaf een eiland naar het vasteland kijken – als eerste opviel, waarop zij op democratische wijze besloten de euro te verlaten als er niet meer vrijheid voor de deelnemers zou komen. Ondanks dat zelfs Jüncker zag dat het EU-proces dreigde te exploderen waarop hij met een vijf-mogelijkheden-plan kwam (behalve mezelf hoor ik er nooit meer iemand over…), gaan we door met een ‘immer closer union’, die inmiddels met haar wet- en regelgeving ook onze Nederlandse samenleving in haar greep heeft. Nagenoeg alle problemen in onze huidige economie hebben te maken met de EU-wetgeving en de overige met de naïviteit van Nederlandse politici inzake misdaad, etc. .

 

Latere historici zullen bij opgravingen en in de archieven alles naspeurend zich verbazen over de vraag hoe zo’n hoogstaande cultuur aan het eind van het eerste kwart van de 21e eeuw zich te grazen heeft laten nemen en kapot heeft laten gaan: terwijl de zeespiegelstijging en de opwarming meevallen (vreemd dat mensen boos in plaats van blij worden als dat regelmatig uit onderzoek blijkt…) en we de technische middelen als kernenergie hebben om de gevolgen tegen te gaan, laat de gehele bevolking zich een loer draaien door vermeend noodzakelijke zelfkastijding met warmtepompen, electrische auto’s, zonnepanelen en windmolens. En Vastgoed Belang? Gelukkig citeert onze voorzitter regelmatig Wierd Duk als het gaat over onze hoofdstad: “Amsterdam is een gekkenhuis!” En verder beseft de één meer en de ander minder dat het een ideologische gekte is, maar iedereen begrijpt dat je het niet in je eentje kunt keren, dus moeten we ledengericht de financiële kant van de ideologie aanwijzen en verder wachten tot de wal het schip keert…

En misschien komt dan toch einde van de geschiedenis nog en wel vanwege de huidige klimaatangst. De Gentse overigens atheïstische filosoof Maarten Boudry schreef in NRC over de geest achter het huidige klimaatgebeuren in zijn artikel ‘Klimaatkar gericht op vernietiging van het kapitalisme’: “Het is tijd om de kaarten op tafel te leggen. Iedereen die predikt dat we ‘nog slechts twaalf jaar hebben om de planeet te redden’, maar zich vervolgens koppig verzet tegen kernenergie en koolstofcaptatie, weet niet waarover hij het heeft, begrijpt de urgentie van het klimaatprobleem niet, of (mijn stoutste vermoeden) geeft gewoon geen moer om het klimaat, maar enkel om ‘de vernietiging van het kapitalisme’ of dergelijk ongein. Wat zal het zijn, jongens?”

 

Cor Verkade, Gouda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *