maandag, juli 15, 2024
Algemeen

Koosjer zaken doen in het kader van de eurocrisis

Tijdens de Beurs Wegwijs voor gereformeerd Nederland in de Utrechtse Jaarbeurs werd een Forum gehouden over koosjer zakendoen in het kader van de eurocrisis. Kees van der Staaij van de SGP, Kilian Wawoe van het boek Bonus, Rabbijn R. Evers en mr. Cor Verkade werden door interviewer Pasternak aan de tand gevoeld over de Bijbelse invalshoek over risicovol beleggen, liefdadigheid op de werkvloer en eerlijkheid.

Rabbijn R. Evers heeft gesproken over visie van de Tora op zakendoen, economische problemen zoals de eurocrisis en de haai/baai/graai/snaai/paai cultuur. Rabbijn Evers legde uit, dat de Tora meer aandacht besteedt aan zakelijke ge- en verboden dan aan andere onderwerpen. Hij legde uit dat de Tora geen werkwoorden kent voor zijn en hebben. Ons zijn is een afgeleide van het G’ddelijk Zijn. Ons zijn staat daarom continu in de schaduw van ons Hoger Bewustzijn. Wij hebben niets in de zin van absoluut eigendom maar krijgen alles wat we nodig hebben voor een goed en liefderijk leven. G’d stelt ons een aantal zaken ter beschikking om daarmee goede doelen te realiseren.

Het doel van het Joodse leven en zakendoen is het aardse te verheffen tot een hoger niveau van dienstbaarheid aan G’d en de medemens. De methode hiertoe, het hoe is te vinden in Tora en andere Joodse werken. Maar het vereist wel close-reading van de bedoeling van de G’ddelijke Wetgever. Dit is een levenslang karwei en een doorlopende opdracht: het analyseren van G’ds bedoeling in alles wat wij doen en het toepassen van de conclusies uit de gewijde literatuur. Deze conclusies vormen de basis van onze levenspraktijk. Hierbij zijn oprechtheid en volstrekte eerlijkheid fundamentele richtlijnen. Een optimistisch wereldbeeld en een sympathieke en liefdadige instelling zijn hierbij onmisbaar.

evers verkade staaij

rabbijn evers kees staaijBron: http://www.nik.nl/2011/10/forum-koosjer-zaken-doen-in-het-kader-van-de-eurocrisis/

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *